Home
Retraite?
Aanbod
Wandelretraite
Ignatiaanse retraites
Meer Ignatiaans
Achtergrond
Kerngroep Impuls
Contact
Diversen
Links

Bijgewerkt:

1 juni 2009

Ignatiaanse retraites

Ignatiaanse retraite werkt zo:

Gedurende de retraite trekken we samen op in stilte. In dit stille samenzijn zoeken we Gods aanwezigheid en stellen we ons leven in het licht van zijn betrouwbare Liefde. Vieringen, gezamenlijke en persoonlijke meditatie, een dagelijks gesprek met de begelei(st)er, luisteren naar de Schrift en ontspanning bieden daartoe gelegenheid.

Wie was Ignatius?

Ignatius was een Spaans mysticus en oprichter van de orde van de Jezu´eten. In een aantal bewogen jaren leerde hij zelf luisteren naar Gods aanwezigheid in zijn leven. Hij leerde kijken naar alle schommelingen in zijn gemoed. Van hieruit ontwikkelde hij een weg van geloofsverdieping. Centraal staat daarin het zoeken naar de ervaring van God in mijn leven. Hierbij speelt de onderscheiding van wat mij beweegt een grote rol. Onderwerp van deze onderscheiding is mijn leven en alles wat daarin gebeurt.

Opzet van de retraite

Tijdens de retraite wordt een dagritme aangeboden. De deelnemer kan hiervan gebruik maken. De maaltijden zijn gemeenschappelijk.

Het dagritme bestaat uit een dagopening en dagsluiting, meditatieve bewegingsoefeningen en een stille meditatie. Voor het avondeten  is er een viering. Dat kan zowel een gebedsviering als een eucharistieviering zijn.

De retraite begint op de avond van de eerste dag met een inleiding. De volgende dagen hebben een zelfde ritme. Op de ochtend van de laatste dag is er een gezamenlijke sluiting.

Begeleiding

Gedurende de week is er dagelijks een gesprek van de retraitant met de vaste begeleid(st)er om te reflecteren op de ervaring en de voortgang van de retraite.